De Belgische autosnelwegen zijn het werkterrein van de Wegpolitie. Deze politiemensen op motor of in wagens behoren tot de 9 provinciale verkeerseenheden van de Wegpolitie die, samen, ongeveer 1.000 personeelsleden tellen.

Opdrachten:
Verkeer:

Vooral controles van snelheid, rijden onder invloed van alcohol of drugs, veiligheidsgordel en de comformiteit van kinderzitjes, zwaar vervoer en het gebruik van de GSM achter het stuur.

Gerechtelijke opdrachten:

Strijd tegen drugstrafiek, mensenhandel, car- en homejacking en sluikstorten, alsook de beveiliging van horecazaken langs de snelweg die te kampen hebben met diefstal, afzetterij, vandalisme en zedenfeiten. De politieagenten van de provinciale verkeerseenheden doen ook de vaststellingen van ongevallen op de autowegen.

Ordehandhaving:

Bij manifestaties of de verplaatsingen van grote groepen (voetbalsupporters bijvoorbeeld) op snelwegen, op parkings en op af- en opritten. De motorrijders begeleiden ook VIP's en uitzonderlijke transporten.

 

Opleiding:

Om lid te worden van de Wegpolitie moet je eerst de opleiding voor politieambtenaar volgen en daarna je brevet voor de provinciale verkeerseenheden halen. Voor dit brevet moet je slagen in drie proeven: speciale wetten in verband met verkeer (rij- en rusttijden, vervoer gevaarlijke en giftige stoffen of ADR, verzekering enz.), motorrijder en bestuurder snelle voertuigen.